donderdag 2 mei 2013

sterven in een ziekenhuis inleiding.

Ik ontmoette een Dominicaner non, zuster Patricia Burns, die me vroeg of ik haar zou willen assisteren op de kankerafdeling van een ziekenhuis in San Francisco. In vele van de kamers die we betraden lag een patiënt wiens leven duidelijk afgesloten werd. Dat was aan alles merkbaar. De ervaringen van een geheel leven werden als het ware samengebald in die paar laatste dagen, alle verspreide brokstukjes van een leven werden dmv een vergrootglas in één brandpunt verzameld en opnieuw beleefd. Elke kamer was als de slotpagina's van een lange roman, als het slot van een symfonie waarin alle thema's samenvallen in één slotaccoord.
Binnenkomen in een van die kamers was als het betreden van het centrum van een karmische draaikolk. (karma is niet een bestraffing, veeleer een uitdrukking van de barmhartige aard van het universum om ons opnieuw lessen voor te houden die we in het verleden op de een of andere manier verkeerd hebben begrepen, en ons daardoor de kans te geven te leren van vroegere ervaringen.)
Mensen van wie het leven gekenmerkt was door geloof in hun medemensen en liefde voor anderen, waren omgeven door vriendelijkheid en mededogen. Degenen wier leven gedomineerd werd door competitie en angst waren omgeven door verwarring en rusteloosheid.

Stephen Levine
warme groet Jeltje

Geen opmerkingen:

Een reactie posten