vrijdag 29 maart 2013

pijn laten spreken afsluiting

En niet alleen de pijn in het lichaam, maar ook het lijden dat in de geest wordt veroorzaakt. Je kunt achter de woede kijken naar de frustraties, de geblokkeerde en onvervulde verlangens, de boosheid omdat de dingen niet zijn zoals ze zouden moeten zijn. Achter die frustratie gaat meestal een groot verdriet schuil, maar als we dan nog dieper kijken, ontdekken we een geweldig gevoel van liefde.
Als we de gemoedsgesteldheden gaan onderzoeken die ons in het verleden zo lang gevangen hebben gehouden, komt er een fascinerende ontmoeting met onszelf tot stand. Als we diep doordringen in elk van deze gemoedsgesteldheden, in elke gewaarwording in ons lichaam en deze zo volledig gaan ervaren dat ze niet langer zijn omgeven door geheimzinnigheid, kunnen we ze gewoon zien als wolken die voortdurend van vorm en van dichtheid veranderen, maar steeds blijven rondzwerven in de wijdse ruimte van ons wezen.
Veel menden die hun leven lang hun pijn niet onder ogen hebben willen zien, gaan inzien dat ze daardoor hun pijn nooit te boven zijn gekomen. Dat hun hele leven niets anders is geweest dan één grote goocheltruc, waarbij ze steeds geprobeerd hebben één bal in de lucht te houden, dat ze nooit zijn geaard. Ze beginnen ze te bevrijden van de ketenen van de angst, waarvan ze zich door het onderzoeken van hun pijn bewust zijn geworden.
Ze treden op het moment dat ze gaan sterven het leven volledig tegemoet, laten hun lichaam achter zich zonder enige vorm van verzet of strijd, in een openhartigheid en een liefde die getuigenis afleggen van de wijsheid die ze zich verworven hebben.

Stephen Levine

warme groet Jeltje

Geen opmerkingen:

Een reactie posten