zondag 24 maart 2013

pijn laten spreken 1

Heel veel mensen zeggen dat het niet alleen de pijn in hun lichaam was die ze niet begrepen, maar ook de angst, de verveling, de rusteloosheid, de twijfel aan zichzelf, de woede waaraan ze nooit hadden toegegeven, waar ze nooit op waren in gegaan.
Dat ze zichzelf in het leven nooit volledig waren tegengekomen, dat ze zich nooit hadden beziggehouden met de dood, omdat ze altijd waren aangemoedigd om zich verre te houden van dingen die niet zo leuk waren. Datgene wat niet leuk was was altijd opgetreden als een soort gevangenisbewaker.
Van een groot aantal mensen hoorden we dat het feit dat ze zich nu eindelijk hadden opengesteld voor hun pijn hun de gelegenheid had geboden om zich open te stellen voor de dingen die het hun in het leven zo moeilijk hadden gemaakt. Dat ze daardoor waren gaan begrijpen wat woede, wat angst is, wat het leven zelf zou kunnen zijn.
Het leven gaat open als wij gaan onderkennen hoezeer wij ons ertegen verzetten. Al lijdt het lichaam nog zo'n pijn, de angst van de geest veroorzaakt nog veel meer ongemak. Maar je kunt bevriend raken met je pijn, je kunt haar zo zacht mogelijk tegemoettreden, je kunt haar onderzoeken voor wat zij is.
Stephen Levine
Warme groet Jeltje

Geen opmerkingen:

Een reactie posten